en | nl
Veelgestelde vragen

HIER Klimaatstraatfeest

Welke organisatie zit er achter het HIER Klimaatstraatfeest?

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau. HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER klimaatbureau heeft als missie heel Nederland te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem.

Wat is het doel van het HIER Klimaatstraatfeest?

Samen het klimaatprobleem aanpakken! De acties voor het Klimaatstraatfeest zijn gericht op energiebesparing en duurzame energie. Ons energieverbruik is namelijk de hoofdoorzaak van het klimaatprobleem. Door alle energie besparende acties die jullie, samen met de (virtuele) buren, uitvoeren dragen jullie bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Aanmelden

Hoe meld ik me aan voor het HIER Klimaatstraatfeest?

Vanaf 10 oktober 2016, de Dag van de Duurzaamheid, kan je je aanmelden op deze website. 

Vul jouw gegevens in, nodig zoveel mogelijk buren, vrienden, collega's of familieleden uit om ook mee te doen en ga aan de slag!

Tot wanneer kan ik mij aanmelden?

Je kan je aanmelden van 10 oktober 2016 tot 6 maart 2017. Op 7 maart vindt er een afvalronde plaats en maken we de beste 100 klimaatstraten bekend, die nog tot 31 maart kunnen strijden om de titel 'Beste Klimaatstraat van Nederland'. 

Ik ontvang geen bevestigingsmail. Wat gaat er mis?

Optie 1: Check je spambox in je email.

Optie 2: Log in met de door jou aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord.

Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op via info@klimaatstraatfeest.nl

Wat is het verschil tussen de burencompetitie en de groepencompetitie?

Ga jij met jouw buren de strijd aan? Dan kun je je aanmelden voor de burencompetitie. Wil je meedoen met je vrienden, teamgenoten of collega's? Meld je dan aan voor de groepencompetitie.  

Wedstrijd

Hoe worden de burenacties beoordeeld?

Als je een actie hebt ingediend, bekijkt een deskundige jury het bewijsmateriaal. Als het bewijsmateriaal in orde is, ontvang je daar een berichtje over en worden de punten automatisch bijgeschreven. Mocht het bewijsmateriaal nog niet goed genoeg zijn, dan krijg je daar een berichtje over en kun je het nogmaals proberen.

Omdat er veel acties ingediend worden, kan het even duren voordat jouw punten worden toegekend. 

Het is niet mogelijk om hetzelfde bewijsmateriaal voor meerdere Klimaatstraten in te zetten. 

De foto's en documenten die je gedurende de wedstrijd upload, worden eigendom van het Klimaatsraatfeest. Het Klimaatstraatfeest is gerechtigd de foto’s en documenten die op deze site staan of hebben gestaan, openbaar te maken en/of te verveelvoudigen door middel van vastlegging en/of publicatie op internet, radio, televisie en gedrukte media. In geen geval ontstaat door dit gebruik enige aanspraak op vergoeding.

Punten worden in de burencompetitie per deelnemend huishouden toegekend. Er kan dus maar 1 emailadres per huishouden meedoen. In de groepencompetitie worden de punten per ingeschreven deelnemer toegekend.  

Hoe speel ik het spel?

Je speelt het spel door zoveel mogelijk energiebesparende acties uit te voeren samen met je buren, vrienden of clubgenoten. Op jouw persoonlijke pagina staan zes blokken. Als je op een blok klikt, kom je bij de verschillende acties die je uit kan voeren. De groene balk houdt jouw persoonlijke én de score van je buren of groep bij.

Hoe kan ik punten verdienen?

Als je inlogt op de website heb je toegang tot alle acties waarmee je klimaatpunten kunt verdienen. Zorg altijd voor bewijsmateriaal (bonnetjes, afschriften, foto's) van de acties die je uitvoert. LET OP! Je kunt alleen punten verdienen voor acties die uitgevoerd zijn binnen de wedstrijdperiode (10 oktober 2016 t/m 31 maart 2017).

Wat houdt de afvalronde in?

Op 7 maart 2017 vindt er een afvalronde plaats. Alleen de beste 50 klimaatstraten spelen daarna nog mee in de competitie, die tot 31 maart duurt. 

´╗┐Maken grote straten meer kans op een prijs dan kleine straten?

Nee. Hier houden we in de puntentelling rekening mee. Er zit bijvoorbeeld een maximum op het aantal punten dat je per burenactie kunt behalen. Ook zijn er geen punten meer te behalen met alleen het aanmelden. Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat een grote straat wint. Uiteindelijk kan je alleen winnen als je samen met je buren of groep zoveel mogelijk energiebesparende acties uitvoert.

Waarom worden acties soms afgekeurd?

Het kan soms zijn dat het bewijsmateriaal niet goed is geupload, of dat de jury niet duidelijk kan zien dat je de actie hebt uitgevoerd. Daar ontvang je dan een berichtje over. Geen zorgen, je mag nieuw bewijsmateriaal net zo lang inleveren tot dat het goed is. 

Energie besparen

Wat valt er onder energieverbruik?

De energie die jij thuis verbruikt is op te splitsen in gas en stroom. Gas verbruik je voor het opwarmen van water voor de douche en verwarming, stroom verbruik je voor alle elektrische apparaten in huis. Als wij het over jouw energieverbruik hebben, bedoelen we het gas- én stroomverbruik thuis. Daarnaast valt ook transport, het verbruik van brandstof door auto’s, brommers, vrachtwagens en vliegtuigen onder energieverbruik.

Wat is het gemiddelde energieverbruik?

Een gemiddeld huishouden van 2,2 personen verbruikt jaarlijks 3.500 kilowattuur (kWh) aan stroom. Dit kost ruim €800,- per jaar. Daarnaast verbruikt een huishouden ook nog 1.600 kubieke meter (m³) gas, dat kost €1.100,- per jaar. Persoonlijke omstandigheden, zoals het huis waarin je woont, het bouwjaar en het aantal personen in je huishouden hebben invloed op de manier waarop je met energie om gaat.