Veelgestelde vragen

HIER Klimaatstraatfeest

Welke organisatie zit er achter het HIER Klimaatstraatfeest?

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau. HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER klimaatbureau heeft als missie heel Nederland te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem.

Wat is het doel van het HIER Klimaatstraatfeest?

Samen het klimaatprobleem aanpakken! De acties die je tijdens het Klimaatstraatfeest uitvoert, zijn gericht op energiebesparing en duurzame energie. Ons energieverbruik is namelijk de hoofdoorzaak van het klimaatprobleem. Door alle energiebesparende acties die jullie individueel of met je team uitvoeren, dragen jullie bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Aanmelden

Hoe meld ik me aan voor het HIER Klimaatstraatfeest?

Vanaf 10 oktober 2017, de Dag van de Duurzaamheid, kan je je aanmelden op deze website. 

Vul jouw gegevens in en verzamel een team. Nodig hiervoor zoveel mogelijk buren, vrienden, collega's of familieleden uit om ook mee te doen en ga aan de slag!

Tot wanneer kan ik mij aanmelden?

Je kan je aanmelden van 10 oktober 2017 tot en met 28 februari 2018. Op 1 maart 2018 vindt er een afvalronde plaats en maken we de beste 50 klimaatstraten bekend, die nog tot 31 maart kunnen strijden om de titel 'Beste Klimaatstraat van Nederland'. 

Ik ontvang geen bevestigingsmail. Wat gaat er mis?

Optie 1: Check je spambox in je email.

Optie 2: Log in met de door jou aangemaakte gebruikersnaam en je wachtwoord

Geen succes? Neem dan contact met ons op via info@klimaatstraatfeest.nl

Wedstrijd

Hoe worden de burenacties beoordeeld?

Als je een actie hebt ingediend, bekijkt een deskundige jury het bewijsmateriaal. Als het bewijsmateriaal in orde is, ontvang je daar een berichtje over en worden de punten automatisch bijgeschreven. Mocht het bewijsmateriaal nog niet goed genoeg zijn, dan krijg je daar ook een berichtje over en kun je het nogmaals proberen.

Omdat er veel acties ingediend worden, kan het even duren voordat jouw punten worden toegekend. 

Het is niet mogelijk om hetzelfde bewijsmateriaal voor meerdere teams in te zetten. Ook is het niet mogelijk dat twee mensen uit hetzelfde team dezelfde foto indienen.  

De foto's en documenten die je gedurende de wedstrijd uploadt, worden eigendom van het Klimaatsraatfeest. Het Klimaatstraatfeest is gerechtigd de foto’s en documenten die op deze site staan of hebben gestaan, openbaar te maken en/of te verveelvoudigen door middel van vastlegging en/of publicatie op internet, radio, televisie en gedrukte media. In geen geval ontstaat door dit gebruik enige aanspraak op vergoeding.

Punten worden per deelnemend huishouden (op basis van postcode en huisnummer) toegekend. Er kan dus maar 1 e-mailadres per huishouden meedoen. Jullie mogen natuurlijk wel met alle leden van je huishouden acties uitvoeren!

Hoe speel ik het spel?

Je speelt het spel door zoveel mogelijk energiebesparende acties uit te voeren. Dit kunnen individuele acties zijn, maar ga ook aan de slag met jouw teamleden! Op jouw persoonlijke pagina staan zes blokken. Als je op een blok klikt, kom je bij de verschillende acties die je uit kan voeren. De groene balk houdt jouw persoonlijke score én de score van je team bij.

Tip: vul eerst de enquête in. Zo kun je eerst bekijken wat jij in jouw huis eigenlijk allemaal al hebt uitgevoerd (en hoe goed je misschien dus al bezig bent geweest!).

Hoe kan ik punten verdienen?

Als je inlogt op de website heb je toegang tot alle acties waarmee je klimaatpunten kunt verdienen. Zorg altijd voor bewijsmateriaal (bonnetjes, afschriften, foto's) van de acties die je uitvoert. LET OP! Je kunt alleen punten verdienen voor acties die uitgevoerd zijn binnen de wedstrijdperiode (10 oktober 2017 t/m 31 maart 2018).

Wat houdt de afvalronde in?

Op 1 maart 2018 vindt er een afvalronde plaats. Alleen de beste 50 klimaatstraten spelen daarna nog mee in de competitie, die tot 31 maart 2018 duurt. Zorg dus dat je vóór 1 maart zoveel mogelijk acties uitvoert en bewijsmateriaal inlevert.

´╗┐Maken grote straten meer kans op een prijs dan kleine straten?

Nee. Hier houden we in de puntentelling rekening mee. Op de meeste burenacties zit een maximum te behalen aantal punten. Ook zijn er geen punten te behalen met alleen het aanmelden. Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat een grote straat wint. Uiteindelijk kan je alleen winnen als je samen met je buren of groep zoveel mogelijk energiebesparende acties uitvoert.

Waarom worden acties soms afgekeurd?

Het kan soms zijn dat het bewijsmateriaal niet goed is geupload, of dat de jury niet duidelijk kan zien dat je de actie correct hebt uitgevoerd. Daar ontvang je dan een berichtje over. Geen zorgen, je mag nieuw bewijsmateriaal net zo lang inleveren tot dat het goed is. 

Energie besparen

Wat valt er onder energieverbruik?

De energie die jij thuis verbruikt is op te splitsen in gas en stroom. Gas verbruik je voor het opwarmen van water voor de douche en verwarming en vaak ook om op te koken, stroom verbruik je voor alle elektrische apparaten in huis en je verlichting. Als wij het over jouw energieverbruik hebben, bedoelen we het gas- én stroomverbruik thuis. Daarnaast valt ook transport, het verbruik van brandstof door auto’s, brommers, vrachtwagens en vliegtuigen onder energieverbruik.

Wat is het gemiddelde energieverbruik?

Een gemiddeld huishouden van 2,2 personen verbruikt jaarlijks 3.500 kilowattuur (kWh) aan stroom. Dit kost ruim €800,- per jaar. Daarnaast verbruikt een huishouden ook nog 1.600 kubieke meter (m³) gas, dat kost €1.100,- per jaar. Persoonlijke omstandigheden, zoals het huis waarin je woont, het bouwjaar en het aantal personen in je huishouden hebben invloed op de manier waarop je met energie om gaat.